Eglės Butkutės Paroda „Langas” ir virtuali paskaita „Senieji bažnyčių langai”

Eglės Butkutės Paroda „Langas” ir virtuali paskaita „Senieji bažnyčių langai”

Eglė Butkutė- Lietuvos dailininkų sąjungos narė, vitražistė, stiklo dailininkė. Baigusi Vilniaus dailės akademiją, kuria vitražus, autorinius papuošalus iš stiklo. Tuo pačiu nuosekliai domisi Lietuvos istorija, tautiniu paveldu. 2017 metais pradėjo dirbti Všį “Vitražo manufaktūroje” galerijoje- muziejuje. 2020 metais kartu su Všį “Vitražo manufaktūra” įgyvendino Lietuvos kultūros tarybos finansuotą projektą- “Virtualus vitražo Žemėlapis”. Šiam projektui rinko medžiagą apie lietuvių vitražistus sukūrusius kūrinius viešose erdvėse. Pradėjus rinkti medžiagą gimė daug naujų minčių ir idėjų. Viena iš jų- sakralinių pastatų langai.

Daugeliui žodis vitražas asocijuojasi su arkiniais langais bažnyčiose. Tačiau Lietuvoje didelė dalis bažnyčių vitražų neturi, ar bent jau neturėjo ir vitražai atsiranda tik šiais laikais. Autorę sudomino kitas aspektas, būtent skaidraus stiklo langai. Jų jungimo būdai, formos, technikos, medžiagiškumas. Šiam projektui renkama medžiaga apie Lietuvos bažnyčių langų jungimo būdus. Kadangi šiuo metu itin aktyviai vyksta renovacijos- norisi užfiksuoti autentiškus jungimo būdus. Be to bažnyčios yra vieni išseniausių, mažai pakitusių architektūros paveldo objektų, kurie atspindi istorinių laikotarpių raidą.
Taip gimė idėja parodai “Langai”. Parodoje eksponuojami vitražai su senaisiais stiklo jungimo būdais, jungimo ornamentika. Tuo pačiu perteikiant pačią lango simboliką ir reikšmę. Vitražams sukurti panaudoti seni medinių langų rėmai, bei veidrodžiai. Seni veidrodžiai prarandantys savo savybes atspindėti vaizdą tampa skaidriu stiklu per kurį tu gali žvelgti kiaurai. Kūrinys kaip ir langas gali būti matomas dvejopai. Matyti lango išorę ir savo atspindį jame arba priartėjus pažvelgti į vidų.

Parodos atidarymo metu buvo skaitoma paskaita apie senuosius bažnyčių langų jungimo būdus. Autorė pasidalino įžvalgomis ir aptarė surinktą medžiagą, remdamasi pavyzdžiais iš aplankytų Lietuvos bažnyčių. Visą surinktą medžiagą galima pamatyti facebook puslapyje- „senieji bažnyčių vitražai“. Paskaitos įrašas –https://www.youtube.com/watch?v=jUw5_Vu9Dwk

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba
Išsami informacija facebook.com/seniejilangai